8 Δεκεμβρίου 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τους υπολογιστές και να ανατρέψει τη βιομηχανία λογισμικού

 

Περίληψη άρθρου:

Ο Μπιλ Γκέιτς οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι πράκτορες με τεχνητή νοημοσύνη θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές και μεταξύ μας. Αυτοί οι πράκτορες, εξυπνότεροι από τα σημερινά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, θα κατανοούν τη φυσική γλώσσα, θα εκτελούν ποικίλες εργασίες και θα εξατομικεύουν εμπειρίες με βάση την πλούσια γνώση της ζωής των χρηστών. Ο Gates προβλέπει σημαντικές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την παραγωγικότητα, την ψυχαγωγία και τις αγορές. Οραματίζεται τους πράκτορες ως την επόμενη υπολογιστική πλατφόρμα, που θα αντικαταστήσει τους ιστότοπους αναζήτησης, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις εφαρμογές παραγωγικότητας. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η δομή των δεδομένων, η αλληλεπίδραση ανθρώπου-πράκτορα και οι ηθικοί προβληματισμοί. Ο Γκέιτς υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της νομοθεσίας για την πλοήγηση στο μετασχηματιστικό δυναμικό των πρακτόρων τεχνητής νοημοσύνης.

 

Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Ο Μπιλ Γκέιτς οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι πράκτορες με τεχνητή νοημοσύνη θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές και μεταξύ μας.
  • Αυτοί οι πράκτορες θα είναι εξυπνότεροι από τα σημερινά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και θα κατανοούν τη φυσική γλώσσα, θα εκτελούν ποικίλες εργασίες και θα εξατομικεύουν εμπειρίες με βάση τη ζωή των χρηστών.
  • Ο Gates προβλέπει σημαντικές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την παραγωγικότητα, την ψυχαγωγία και τις αγορές.
  • Βλέπει τους πράκτορες ως την επόμενη υπολογιστική πλατφόρμα, που θα αντικαταστήσει τους ιστότοπους αναζήτησης, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις εφαρμογές παραγωγικότητας.
  • Προκλήσεις όπως η δομή των δεδομένων, η αλληλεπίδραση ανθρώπου-πράκτορα και οι ηθικοί προβληματισμοί χρήζουν αντιμετώπισης.
  • Ο Γκέιτς τονίζει τη σημασία της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της νομοθεσίας για την πλοήγηση στις δυνατότητες των πρακτόρων τεχνητής νοημοσύνης.

 

Αναλυτικά το άρθρο:

Ακόμα και σήμερα αγαπώ το λογισμικό τόσο πολύ όσο και όταν ο Paul Allen και εγώ ξεκινήσαμε τη Microsoft. Αλλά -αν και έχει βελτιωθεί πολύ στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε- με πολλούς τρόπους, το λογισμικό εξακολουθεί να είναι αρκετά ηλίθιο.

Για να κάνετε οποιαδήποτε εργασία σε έναν υπολογιστή, πρέπει να πείτε στη συσκευή σας ποια εφαρμογή να χρησιμοποιήσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Microsoft Word και το Google Docs για να συντάξετε μια επιχειρηματική πρόταση, αλλά δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να στείλετε ένα email, να μοιραστείτε μια selfie, να αναλύσετε δεδομένα, να προγραμματίσετε ένα πάρτι ή να αγοράσετε εισιτήρια κινηματογράφου. Και ακόμη και οι καλύτερες τοποθεσίες έχουν ελλιπή κατανόηση της εργασίας σας, της προσωπικής σας ζωής, των ενδιαφερόντων και των σχέσεών σας και περιορισμένη ικανότητα να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να κάνουν πράγματα για εσάς. Αυτό είναι το είδος των πραγμάτων που είναι δυνατό σήμερα μόνο με έναν άλλο άνθρωπο, όπως ένας στενός φίλος ή ένας προσωπικός βοηθός.

Στα επόμενα πέντε χρόνια, αυτό θα αλλάξει εντελώς. Δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείτε διαφορετικές εφαρμογές για διαφορετικές εργασίες. Θα λέτε απλώς στη συσκευή σας, σε καθημερινή γλώσσα, τι θέλετε να κάνετε. Και ανάλογα με το πόσες πληροφορίες επιλέγετε να μοιραστείτε μαζί της, το λογισμικό θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί προσωπικά, επειδή θα έχει μια πλούσια κατανόηση της ζωής σας.

 Στο εγγύς μέλλον, οποιοσδήποτε είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο θα μπορεί να έχει έναν προσωπικό βοηθό που θα τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα υπερβαίνει κατά πολύ τη σημερινή τεχνολογία.

Αυτός ο τύπος λογισμικού -κάτι που ανταποκρίνεται στη φυσική γλώσσα και μπορεί να φέρει εις πέρας πολλές διαφορετικές εργασίες με βάση τη γνώση του χρήστη- ονομάζεται πράκτορας. Σκέφτομαι τους πράκτορες εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και έγραψα γι' αυτούς στο βιβλίο μου The Road Ahead (1995), αλλά μόλις πρόσφατα έγιναν πρακτικοί λόγω της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι πράκτορες δεν πρόκειται μόνο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο όλοι αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές. Θα ανατρέψουν επίσης τη βιομηχανία λογισμικού, φέρνοντας τη μεγαλύτερη επανάσταση στην πληροφορική από τότε που περάσαμε από την πληκτρολόγηση εντολών στο πάτημα εικονιδίων.

 

Ένας προσωπικός βοηθός για όλους

Ορισμένοι επικριτές έχουν επισημάνει ότι οι εταιρείες λογισμικού έχουν προσφέρει κάτι τέτοιο και στο παρελθόν, και οι χρήστες δεν τα αγκάλιασαν ακριβώς. (Οι άνθρωποι εξακολουθούν να αστειεύονται με τον Clippy, τον ψηφιακό βοηθό που συμπεριλάβαμε στο Microsoft Office και αργότερα εγκαταλείψαμε). Γιατί οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν τους πράκτορες;

Η απάντηση είναι ότι θα είναι δραματικά καλύτερες. Θα είστε σε θέση να κάνετε διαφοροποιημένες συζητήσεις μαζί τους. Θα είναι πολύ πιο εξατομικευμένες και δεν θα περιορίζονται σε σχετικά απλές εργασίες, όπως η συγγραφή μιας επιστολής. Το Clippy έχει τόσα κοινά με τους πράκτορες όσα έχει ένα περιστροφικό τηλέφωνο με μια κινητή συσκευή.

Ένας πράκτορας θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει σε όλες τις δραστηριότητές σας, αν το θελήσετε. Με την άδεια να παρακολουθεί τις διαδικτυακές σας αλληλεπιδράσεις και τις τοποθεσίες σας στον πραγματικό κόσμο, θα αναπτύξει μια ισχυρή κατανόηση των ανθρώπων, των τόπων και των δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχετε. Θα αποκτήσει τις προσωπικές και εργασιακές σας σχέσεις, τα χόμπι, τις προτιμήσεις και το πρόγραμμά σας. Εσείς θα επιλέγετε πώς και πότε θα επεμβαίνει για να βοηθήσει σε κάτι ή να σας ζητήσει να πάρετε μια απόφαση.

"Ο Clippy ήταν ένα ρομπότ, όχι ένας πράκτορας."

Για να δούμε τη δραματική αλλαγή που θα φέρουν οι πράκτορες, ας τους συγκρίνουμε με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που είναι διαθέσιμα σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ρομπότ. Περιορίζονται σε μια εφαρμογή και γενικά επεμβαίνουν μόνο όταν γράφετε μια συγκεκριμένη λέξη ή ζητάτε βοήθεια. Επειδή δεν θυμούνται πώς τα χρησιμοποιείτε από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν βελτιώνονται ούτε μαθαίνουν τις προτιμήσεις σας. Ο Clippy ήταν ένα ρομπότ, όχι ένας πράκτορας.

Οι πράκτορες είναι πιο έξυπνοι. Είναι προληπτικοί - ικανοί να κάνουν προτάσεις πριν τις ζητήσετε. Εκτελούν εργασίες σε όλες τις εφαρμογές. Βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου επειδή θυμούνται τις δραστηριότητές σας και αναγνωρίζουν την πρόθεση και τα μοτίβα στη συμπεριφορά σας. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, προσφέρονται να παρέχουν αυτό που πιστεύουν ότι χρειάζεστε, αν και εσείς θα λαμβάνετε πάντα τις τελικές αποφάσεις.

Φανταστείτε ότι θέλετε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι. Ένα ταξιδιωτικό ρομπότ θα εντοπίσει ξενοδοχεία που ταιριάζουν στον προϋπολογισμό σας. Ένας πράκτορας θα γνωρίζει ποια εποχή του χρόνου θα ταξιδέψετε και, με βάση τις γνώσεις του σχετικά με το αν δοκιμάζετε πάντα έναν νέο προορισμό ή σας αρέσει να επιστρέφετε επανειλημμένα στο ίδιο μέρος, θα είναι σε θέση να σας προτείνει τοποθεσίες. Όταν του ζητηθεί, θα σας προτείνει πράγματα που μπορείτε να κάνετε με βάση τα ενδιαφέροντα και την τάση σας για περιπέτεια και θα κάνει κρατήσεις σε τύπους εστιατορίων που θα σας άρεσαν. Αν θέλετε αυτό το είδος βαθιά εξατομικευμένου προγραμματισμού σήμερα, πρέπει να πληρώσετε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα και να αφιερώσετε χρόνο για να του πείτε τι θέλετε.

Ο πιο συναρπαστικός αντίκτυπος των πρακτόρων τεχνητής νοημοσύνης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εκδημοκρατίσουν τις υπηρεσίες που σήμερα είναι πολύ ακριβές για τους περισσότερους ανθρώπους. Θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή σε τέσσερις τομείς: την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την παραγωγικότητα και την ψυχαγωγία και τα ψώνια.

 

Υγειονομική περίθαλψη

Σήμερα, ο κύριος ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη είναι να βοηθά σε διοικητικά καθήκοντα. Τα Abridge, Nuance DAX και Nabla Copilot, για παράδειγμα, μπορούν να καταγράφουν τον ήχο κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού και στη συνέχεια να συντάσσουν σημειώσεις για να τις ελέγξει ο γιατρός.

Η πραγματική αλλαγή θα έρθει όταν οι πράκτορες θα μπορούν να βοηθούν τους ασθενείς να κάνουν βασική διαλογή, να λαμβάνουν συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και να αποφασίζουν αν πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία. Αυτοί οι πράκτορες θα βοηθήσουν επίσης τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να λαμβάνουν αποφάσεις και να είναι πιο παραγωγικοί. (Ήδη, εφαρμογές όπως η Glass Health μπορούν να αναλύσουν μια περίληψη ασθενούς και να προτείνουν διαγνώσεις για να τις εξετάσει ο γιατρός). Η βοήθεια των ασθενών και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες, όπου πολλοί δεν φτάνουν ποτέ να δουν γιατρό.

Αυτοί οι κλινικοί πράκτορες θα είναι πιο αργοί από άλλους στην εξάπλωση, επειδή το να γίνουν τα πράγματα σωστά είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι άνθρωποι θα πρέπει να δουν αποδείξεις ότι οι πράκτορες υγείας είναι συνολικά ωφέλιμοι, παρόλο που δεν θα είναι τέλειοι και θα κάνουν λάθη. Φυσικά, και οι άνθρωποι κάνουν λάθη, και το να μην έχει κανείς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι επίσης ένα πρόβλημα.

"Οι μισοί από τους βετεράνους του αμερικανικού στρατού που χρειάζονται ψυχιατρική περίθαλψη δεν την λαμβάνουν".

Η φροντίδα ψυχικής υγείας είναι άλλο ένα παράδειγμα υπηρεσίας που οι πράκτορες θα καταστήσουν διαθέσιμη σχεδόν σε όλους. Σήμερα, οι εβδομαδιαίες συνεδρίες θεραπείας μοιάζουν με πολυτέλεια. Όμως υπάρχουν πολλές ανεκπλήρωτες ανάγκες και πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Για παράδειγμα, η RAND διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους βετεράνους του αμερικανικού στρατού που χρειάζονται ψυχιατρική περίθαλψη δεν την λαμβάνουν.

Οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης που είναι καλά εκπαιδευμένοι στην ψυχική υγεία θα κάνουν τη θεραπεία πολύ πιο προσιτή και πιο εύκολη. Οι Wysa και Youper είναι δύο από τα πρώτα chatbots εδώ. Αλλά οι πράκτορες θα πάνε πολύ πιο βαθιά. Αν επιλέξετε να μοιραστείτε αρκετές πληροφορίες με έναν πράκτορα ψυχικής υγείας, αυτός θα καταλάβει το ιστορικό της ζωής σας και τις σχέσεις σας. Θα είναι διαθέσιμος όταν τον χρειάζεστε και δεν θα γίνει ποτέ ανυπόμονος. Θα μπορούσε ακόμη, με την άδειά σας, να παρακολουθεί τις σωματικές σας αντιδράσεις στη θεραπεία μέσω του έξυπνου ρολογιού σας -όπως αν η καρδιά σας αρχίζει να χτυπάει δυνατά όταν μιλάτε για ένα πρόβλημα με το αφεντικό σας- και να σας προτείνει πότε θα πρέπει να δείτε έναν ανθρώπινο θεραπευτή.

 

Εκπαίδευση

Για δεκαετίες, ήμουν ενθουσιασμένος με όλους τους τρόπους με τους οποίους το λογισμικό θα διευκόλυνε τη δουλειά των εκπαιδευτικών και θα βοηθούσε τους μαθητές να μάθουν. Δεν θα αντικαταστήσει τους εκπαιδευτικούς, αλλά θα συμπληρώσει τη δουλειά τους - θα προσωποποιήσει τη δουλειά για τους μαθητές και θα απελευθερώσει τους εκπαιδευτικούς από τη γραφειοκρατία και άλλα καθήκοντα, ώστε να μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στα πιο σημαντικά μέρη της δουλειάς τους. Αυτές οι αλλαγές αρχίζουν επιτέλους να συμβαίνουν με δραματικό τρόπο.

Η τρέχουσα κατάσταση της τέχνης είναι το Khanmigo, ένα ρομπότ βασισμένο σε κείμενο που δημιουργήθηκε από την Khan Academy. Μπορεί να διδάξει μαθητές στα μαθηματικά, τις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες - για παράδειγμα, μπορεί να εξηγήσει τον τετραγωνικό τύπο και να δημιουργήσει μαθηματικά προβλήματα για εξάσκηση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους καθηγητές να κάνουν πράγματα όπως η σύνταξη σχεδίων μαθήματος. Είμαι οπαδός και υποστηρικτής του έργου του Sal Khan εδώ και πολύ καιρό και πρόσφατα τον είχα στο podcast μου για να μιλήσουμε για την εκπαίδευση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά τα ρομπότ που βασίζονται σε κείμενο είναι μόνο το πρώτο κύμα - οι πράκτορες θα ανοίξουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες μάθησης.

Για παράδειγμα, λίγες οικογένειες μπορούν να πληρώσουν για έναν καθηγητή που εργάζεται ένας προς έναν με έναν μαθητή για να συμπληρώσει την εργασία του στην τάξη. Αν οι πράκτορες μπορούν να καταγράψουν τι κάνει έναν καθηγητή αποτελεσματικό, θα ξεκλειδώσουν αυτή τη συμπληρωματική διδασκαλία για όλους όσους τη θέλουν. Αν ένας πράκτορας φροντιστηρίου γνωρίζει ότι σε ένα παιδί αρέσουν το Minecraft και η Taylor Swift, θα χρησιμοποιήσει το Minecraft για να του διδάξει τον υπολογισμό του όγκου και του εμβαδού των σχημάτων και τους στίχους της Taylor για να του διδάξει την αφήγηση ιστοριών και τα συστήματα ομοιοκαταληξίας. Η εμπειρία θα είναι πολύ πιο πλούσια -με γραφικά και ήχο, για παράδειγμα- και πιο εξατομικευμένη από τα σημερινά διδακτικά προγράμματα που βασίζονται σε κείμενο.

 

Παραγωγικότητα

Υπάρχει ήδη μεγάλος ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα. Η Microsoft καθιστά το Copilot μέρος του Word, του Excel, του Outlook και άλλων υπηρεσιών. Η Google κάνει παρόμοια πράγματα με το Assistant με το Bard και τα εργαλεία παραγωγικότητας της. Αυτοί οι Copilots μπορούν να κάνουν πολλά - όπως να μετατρέψουν ένα γραπτό έγγραφο σε διαφάνειες, να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με ένα λογιστικό φύλλο χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα και να συνοψίσουν τα νήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκπροσωπώντας την άποψη του κάθε ατόμου.

Οι πράκτορες θα κάνουν ακόμη περισσότερα. Έχοντας έναν θα είναι σαν να έχετε ένα άτομο αφιερωμένο να σας βοηθήσει με διάφορες εργασίες και να τις κάνετε ανεξάρτητα αν θέλετε. Αν έχετε μια ιδέα για μια επιχείρηση, ένας πράκτορας θα σας βοηθήσει να συντάξετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, να δημιουργήσετε μια παρουσίαση γι' αυτήν, ακόμα και να δημιουργήσει εικόνες για το πώς μπορεί να μοιάζει το προϊόν σας. Οι εταιρείες θα μπορούν να θέτουν τους πράκτορες στη διάθεση των υπαλλήλων τους για να συμβουλεύονται άμεσα και να συμμετέχουν σε κάθε συνάντηση, ώστε να μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις.

"Αν ο φίλος σας μόλις χειρουργήθηκε, ο ατζέντης σας θα προσφερθεί να στείλει λουλούδια και θα μπορεί να τα παραγγείλει για εσάς".

Είτε εργάζεστε σε γραφείο είτε όχι, ο ατζέντης σας θα μπορεί να σας βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο που οι προσωπικοί βοηθοί υποστηρίζουν σήμερα τα στελέχη. Αν ο φίλος σας μόλις χειρουργήθηκε, ο ατζέντης σας θα προσφερθεί να στείλει λουλούδια και θα είναι σε θέση να τα παραγγείλει για εσάς. Αν του πείτε ότι θα θέλατε να τα πείτε με τον παλιό σας συγκάτοικο από το κολέγιο, θα συνεργαστεί με τον πράκτορά του για να βρει μια ώρα να βρεθείτε, και λίγο πριν φτάσετε, θα σας υπενθυμίσει ότι το μεγαλύτερο παιδί του μόλις ξεκίνησε το κολέγιο στο τοπικό πανεπιστήμιο.

 

Ψυχαγωγία και ψώνια

Ήδη, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια νέα τηλεόραση και να σας προτείνει ταινίες, βιβλία, σειρές και podcast. Η Likewise, μια εταιρεία στην οποία έχω επενδύσει, λάνσαρε πρόσφατα την Pix, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε ερωτήσεις ("Ποιες ταινίες του Ρόμπερτ Ρέντφορντ θα μου άρεσαν και πού μπορώ να τις παρακολουθήσω;") και στη συνέχεια κάνει συστάσεις με βάση το τι σας έχει αρέσει στο παρελθόν. Το Spotify διαθέτει έναν DJ με τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος όχι μόνο παίζει τραγούδια με βάση τις προτιμήσεις σας, αλλά σας μιλάει και μπορεί ακόμη και να σας φωνάζει με το όνομά σας.

Οι πράκτορες δεν θα σας κάνουν απλώς συστάσεις- θα σας βοηθήσουν να τις εφαρμόσετε. Αν θέλετε να αγοράσετε μια φωτογραφική μηχανή, θα βάλετε τον πράκτορά σας να διαβάσει όλες τις κριτικές για εσάς, να τις συνοψίσει, να κάνει μια σύσταση και να την παραγγείλει μόλις πάρετε την απόφασή σας. Αν πείτε στον πράκτορά σας ότι θέλετε να παρακολουθήσετε τον Πόλεμο των Άστρων, αυτός θα γνωρίζει αν είστε συνδρομητής στη σωστή υπηρεσία streaming, και αν δεν είστε, θα σας προτείνει να εγγραφείτε. Και αν δεν ξέρετε τι έχετε όρεξη, θα σας κάνει προσαρμοσμένες προτάσεις και στη συνέχεια θα βρει τον τρόπο αναπαραγωγής της ταινίας ή της σειράς που θα επιλέξετε.

Θα μπορείτε επίσης να λαμβάνετε ειδήσεις και ψυχαγωγία που έχουν προσαρμοστεί στα ενδιαφέροντά σας. Το CurioAI, το οποίο δημιουργεί ένα προσαρμοσμένο podcast για οποιοδήποτε θέμα ζητήσετε, είναι μια γεύση από το τι θα ακολουθήσει.

 

Ένα κύμα σοκ στη βιομηχανία τεχνολογίας

Εν ολίγοις, οι πράκτορες θα μπορούν να βοηθήσουν σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα και σε κάθε τομέα της ζωής. Οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις λογισμικού και την κοινωνία θα είναι βαθιές.

Στον κλάδο της πληροφορικής, μιλάμε για πλατφόρμες - τις τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες. Το Android, το iOS και τα Windows είναι όλα πλατφόρμες. Οι πράκτορες θα είναι η επόμενη πλατφόρμα.

"Για να δημιουργήσετε μια νέα εφαρμογή ή υπηρεσία, απλά θα πείτε στον πράκτορά σας τι θέλετε".

Για να δημιουργήσετε μια νέα εφαρμογή ή υπηρεσία, δεν θα χρειαστεί να ξέρετε να γράφετε κώδικα ή να κάνετε γραφικό σχεδιασμό. Απλά θα πείτε στον πράκτορά σας τι θέλετε. Αυτός θα μπορεί να γράψει τον κώδικα, να σχεδιάσει την εμφάνιση και την αίσθηση της εφαρμογής, να δημιουργήσει ένα λογότυπο και να δημοσιεύσει την εφαρμογή σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Το λανσάρισμα των GPTs από το OpenAI αυτή την εβδομάδα προσφέρει μια ματιά στο μέλλον, όπου οι μη προγραμματιστές θα μπορούν εύκολα να δημιουργούν και να μοιράζονται τους δικούς τους βοηθούς.

 Οι πράκτορες θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το λογισμικό καθώς και τον τρόπο με τον οποίο γράφεται. Θα αντικαταστήσουν τους ιστότοπους αναζήτησης επειδή θα είναι καλύτεροι στην εύρεση πληροφοριών και να τις συνοψίζουν για εσάς. Θα αντικαταστήσουν πολλούς ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου επειδή θα βρίσκουν την καλύτερη τιμή για εσάς και δεν θα περιορίζονται σε λίγες μόνο προμηθευτές. Θα αντικαταστήσουν τους επεξεργαστές κειμένου, τα λογιστικά φύλλα και άλλα προγράμματα παραγωγικότητας. Οι επιχειρήσεις που είναι ξεχωριστές σήμερα-διαφήμιση αναζήτησης, κοινωνική δικτύωση με τη διαφήμιση, τα ψώνια, το λογισμικό παραγωγικότητας-θα γίνουν μία επιχείρηση.

 Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε μία μόνο εταιρεία θα κυριαρχήσει στις επιχειρήσεις πρακτόρων - θα υπάρχουν πολλές διαφορετικές μηχανές τεχνητής νοημοσύνης διαθέσιμες. Σήμερα, οι πράκτορες είναι ενσωματωμένοι σε άλλο λογισμικό όπως το word επεξεργαστές και λογιστικά φύλλα, αλλά τελικά θα λειτουργούν από μόνοι τους.

Παρόλο που ορισμένοι πράκτορες θα είναι ελεύθεροι προς χρήση (και θα υποστηρίζονται από διαφημίσεις), νομίζω ότι θα πληρώνετε για τους περισσότερους από αυτούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα έχουν κίνητρο να κάνουν πράκτορες να εργάζονται για λογαριασμό σας και όχι για λογαριασμό ενός διαφημιστή. Αν ο αριθμός των εταιρειών που άρχισαν να εργάζονται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη μόνο φέτος είναι ενδεικτικός, θα υπάρξουν εξαιρετικός ανταγωνισμός, γεγονός που θα καταστήσει τους πράκτορες πολύ φθηνούς.

Αλλά πριν οι εξελιγμένοι πράκτορες που περιγράφω γίνουν πραγματικότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογία και τον τρόπο που θα τη χρησιμοποιήσουμε. Έχω ξαναγράψει για τα ζητήματα που εγείρει η τεχνητή νοημοσύνη, οπότε θα επικεντρωθώ εδώ ειδικά στους πράκτορες.

 

Οι τεχνικές προκλήσεις

Κανείς δεν έχει ακόμη υπολογίσει πώς θα είναι η δομή των δεδομένων ενός πράκτορα. Για να δημιουργήσουμε προσωπικούς πράκτορες, χρειαζόμαστε έναν νέο τύπο βάσης δεδομένων που να μπορεί να καταγράφει όλες τις αποχρώσεις των ενδιαφερόντων και των σχέσεών σας και να ανακαλεί γρήγορα τις πληροφορίες διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητά σας. Βλέπουμε ήδη νέους τρόπους αποθήκευσης πληροφοριών, όπως οι διανυσματικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες μπορεί να είναι καλύτερες για την αποθήκευση δεδομένων που παράγονται από μοντέλα μηχανικής μάθησης.

Ένα άλλο ανοιχτό ερώτημα είναι σχετικά με το πόσους πράκτορες θα αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι. Ο προσωπικός σας πράκτορας θα είναι ξεχωριστός από τον πράκτορα του θεραπευτή σας και τον καθηγητή σας στα μαθηματικά; Αν ναι, πότε θα θέλετε να συνεργάζονται μεταξύ τους και πότε θα πρέπει να μένουν στις δικές τους λωρίδες;

"Αν ο πράκτοράς σας χρειάζεται να επικοινωνήσει μαζί σας, θα σας μιλήσει ή θα εμφανιστεί στο τηλέφωνό σας".

Πώς θα αλληλεπιδράτε με τον πράκτορά σας; Οι εταιρείες διερευνούν διάφορες επιλογές, όπως εφαρμογές, γυαλιά, μενταγιόν, καρφίτσες, ακόμη και ολογράμματα. Όλα αυτά αποτελούν δυνατότητες, αλλά νομίζω ότι η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-πράκτορα θα είναι τα ακουστικά. Εάν ο πράκτοράς σας χρειάζεται να σας ενημερώσει, θα σας μιλήσει ή θα εμφανιστεί στο τηλέφωνό σας.

("Η πτήση σας έχει καθυστέρηση. Θέλετε να περιμένετε, ή μπορώ να σας βοηθήσω να την ξανακλείσετε;") Αν θέλετε, θα παρακολουθεί τον ήχο που εισέρχεται στο αυτί σας και θα τον ενισχύει αποκλείοντας τον θόρυβο του περιβάλλοντος, ενισχύοντας την ομιλία που ακούγεται δύσκολα ή διευκολύνοντας την κατανόηση κάποιου που μιλάει με έντονη προφορά.

Υπάρχουν και άλλες προκλήσεις. Δεν υπάρχει ακόμη ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο που θα επιτρέπει στους πράκτορες να συνομιλούν μεταξύ τους. Το κόστος πρέπει να μειωθεί ώστε οι πράκτορες να είναι προσιτοί για όλους. Πρέπει να είναι ευκολότερο να προτρέπετε τον πράκτορα με τρόπο που να σας δίνει τη σωστή απάντηση. Πρέπει να αποτρέψουμε τις ψευδαισθήσεις, ειδικά σε τομείς όπως η υγεία, όπου η ακρίβεια είναι εξαιρετικά σημαντική, και να διασφαλίσουμε ότι οι πράκτορες δεν βλάπτουν τους ανθρώπους ως αποτέλεσμα των προκαταλήψεών τους. Και δεν θέλουμε οι πράκτορες να είναι σε θέση να κάνουν πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν. (Αν και ανησυχώ λιγότερο για τους αχρείους πράκτορες παρά για τους ανθρώπινους εγκληματίες που χρησιμοποιούν πράκτορες για κακόβουλους σκοπούς).

 

Προστασία προσωπικών δεδομένων και άλλα μεγάλα ερωτήματα

Καθώς όλα αυτά συνδυάζονται, τα ζητήματα της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας στο διαδίκτυο θα γίνουν ακόμη πιο επείγοντα από ό,τι είναι ήδη. Θα θέλετε να μπορείτε να αποφασίζετε σε ποιες πληροφορίες έχει πρόσβαση ο πράκτορας, ώστε να είστε σίγουροι ότι τα δεδομένα σας μοιράζονται μόνο με τα άτομα και τις εταιρείες που εσείς επιλέγετε.

Σε ποιον ανήκουν όμως τα δεδομένα που μοιράζεστε με τον πράκτορά σας και πώς διασφαλίζετε ότι χρησιμοποιούνται κατάλληλα; Κανείς δεν θέλει να αρχίσει να λαμβάνει διαφημίσεις που σχετίζονται με κάτι που είπε στον θεραπευτή πράκτορά του. Μπορεί η επιβολή του νόμου να χρησιμοποιήσει τον πράκτορά σας ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον σας; Πότε ο πράκτοράς σας θα αρνηθεί να κάνει κάτι που θα μπορούσε να βλάψει εσάς ή κάποιον άλλον; Ποιος επιλέγει τις αξίες που ενσωματώνονται στους πράκτορες;

Υπάρχει επίσης το ερώτημα σχετικά με το πόσες πληροφορίες πρέπει να μοιράζεται ο πράκτοράς σας. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δείτε έναν φίλο: Αν ο πράκτοράς σας μιλήσει με τον δικό τους, δεν θέλετε να σας πει: "Ω, βλέπει άλλους φίλους την Τρίτη και δεν θέλει να σας συμπεριλάβει". Και αν ο ατζέντης σας σας βοηθάει να γράφετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη δουλειά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί προσωπικές πληροφορίες για εσάς ή απόρρητα δεδομένα από προηγούμενη δουλειά.

Πολλά από αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται ήδη στην κορυφή του ενδιαφέροντος της βιομηχανίας τεχνολογίας και των νομοθετών. Πρόσφατα συμμετείχα σε ένα φόρουμ για την Τεχνητή Νοημοσύνη με άλλους ηγέτες της τεχνολογίας, το οποίο διοργανώθηκε από τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ και το οποίο παρακολούθησαν πολλοί γερουσιαστές των ΗΠΑ. Μοιραστήκαμε ιδέες σχετικά με αυτά και άλλα ζητήματα και μιλήσαμε για την ανάγκη οι νομοθέτες να υιοθετήσουν ισχυρή νομοθεσία.

Αλλά άλλα ζητήματα δεν θα αποφασιστούν από εταιρείες και κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, οι πράκτορες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους φίλους και την οικογένειά μας. Σήμερα, μπορείτε να δείξετε σε κάποιον ότι νοιάζεστε γι' αυτόν θυμόμενοι λεπτομέρειες για τη ζωή του - ας πούμε, τα γενέθλιά του. Αλλά όταν θα γνωρίζει ότι ο πράκτοράς σας πιθανότατα σας το υπενθύμισε και φρόντισε να στείλει λουλούδια, θα έχει το ίδιο νόημα γι' αυτούς;

Στο μακρινό μέλλον, οι πράκτορες μπορεί ακόμη και να αναγκάσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν βαθιά ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό. Φανταστείτε ότι οι πράκτορες γίνονται τόσο καλοί ώστε όλοι μπορούν να έχουν υψηλή ποιότητα ζωής χωρίς να εργάζονται σχεδόν τόσο πολύ. Σε ένα τέτοιο μέλλον, τι θα κάνουν οι άνθρωποι με τον χρόνο τους; Θα ήθελε κανείς ακόμα να μορφωθεί όταν ένας πράκτορας έχει όλες τις απαντήσεις; Μπορείτε να έχετε μια ασφαλή και ακμάζουσα κοινωνία όταν οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια τους;

Αλλά απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο. Εν τω μεταξύ, οι πράκτορες έρχονται. Στα επόμενα χρόνια, θα αλλάξουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας, διαδικτυακά και μη.

 

Πηγή: AI is about to completely change how you use computers (and upend the software industry)